Компенсація від Shopify для українського бізнесу

Shopify українською мовою – перспективи та можливості


Shopify українською мовою – перспективи та можливості

Незважаючи на те, що основна мова платформи – англійська, на Shopify можна створити онлайн-магазин будь-якою іншою мовою, але з деякими обмеженнями. Давайте розглянемо по порядку, що і як можна перекласти в Shopify українською мовою.

Зміст

Чи є повноцінна підтримка української мови у Shopify?

Компанія Shopify заснована в Канаді і зараз посідає друге місце у світі за популярністю серед e-commerce платформ. Незважаючи на це, тільки в 2018 році компанія Шопіфай оголосила про доступність адміністративної панелі магазину на 5-ох нових мовах (не включаючи англійську). Вже зараз адмін-панель представлена на двох десятках мов. Але це не означає, що незабаром Shopify буде доступна і українською мовою. Не все так просто.

Однією з основних якостей Shopify є забезпечення висококваліфікованої підтримки своїх клієнтів. Це означає, що будь-якою мовою з представлених на платформі користувачі можуть зв'язатися з підтримкою Shopify, знайти необхідну довідкову інформацію, поспілкуватися на форумі, стати учасником подій компанії, отримати доступ до відео-уроків та багато іншого – все це своєю рідною мовою. Тому поява української мови може вимагати багато зусиль від команди Шопіфай.

Інший фактор, який стримує розвиток Shopify в укроїномовному сегменті – необхідність наявності на місцевому ринку перевізників та платіжних систем, готових працювати на міжнародному рівні за міжнародними стандартами.

Shopify робить кроки для доступності платформи для україномовних користувачів. Наприклад, підтримка Шопіфай приймає та працює з листами українською мовою, а серед перевізників та платіжних систем з'являється все більше місцевих компаній.

Що доступно в Shopify-магазині українською мовою?

Незважаючи на невизначеність перспектив для україномовного підприємця, не варто засмучуватися, адже мовні обмеження стосуються лише внутрішньої організації магазину. Ви можете створити Shopify-магазин українською мовою, і користувачі вашого магазину можуть навіть не дізнатися, що вони купують товари на іноземній e-commerce платформі. Вас, як власника магазину, торкнуться деякі обмеження:

  • адміністративна панель магазину буде англійською мовою (або будь-якою іншою офіційно представленою);
  • спілкування з підтримкою встановлених у магазин додатків доведеться вести англійською мовою.

Щоб розгорнуто відповісти на питання, що доступно в Шопіфай українською мовою, варто розділити екосистему Shopify-магазину на кілька складових частин:

  • Адміністративна панель магазину Шопіфай.
  • Тема магазину (сайт, який бачать ваші покупці).
  • Додатки, встановлені в магазині.
  • Контент магазину.
  • Поштові повідомлення, які одержують покупці або зареєстровані користувачі.

Ці складові тісно взаємопов'язані, але функціонально працюють незалежно, тому можливість та спосіб перекладу контенту та інтерфейсу на українську мову у них відрізняються.

Адміністративна панель Шопіфай

Адміністративна панель Шопіфай представлена ​​двома десятками мов світу, серед яких української поки немає.

У майбутньому ми плануємо розробити браузерний плагін, який міг би перекладати інтерфейс адміністративної панелі українською мовою, але його створення знаходиться лише на стадії підготовки.

Тема Shopify-магазину українською мовою

У магазині Shopify є безліч тем. Будь-яку з них можна перекласти самостійно, і для цього вже є вбудований зручний інструмент. Ось так він виглядає:

Переклад контенту теми Shopify-магазину. Інтерфейс панелі перекладу

У цій статті ми написали, як можна активувати українську мову в Shopify-темі або перекласти її самостійно.

Shopify-додатки українською мовою

Так як основна мова в Shopify англійська, розробники додатків, в першу чергу, орієнтуються на неї при створенні своїх продуктів та подальшій підтримці своїх клієнтів. Але розробники чудово розуміють, що Shopify-магазини працюють і на багатьох інших мовах, тому, в більшості випадків, вони залишають можливість перекласти весь контент додатку на будь-яку зручну для відвідувачів мову. Зробити це можна у налаштуваннях додатку.

Якщо в налаштуваннях не виявилося розділу перекладу, вам слід звернутися безпосередньо до підтримки конкретного додатку з проханням прояснити можливість перекладу.

Контент Shopify-магазину українською мовою

Опис та назва товарів, вміст сторінок магазину, статті ваших блогів – все це можна писати українською мовою.

Навіть URL-адреси ваших сторінок можуть бути українською мовою. Але якщо ви дбаєте про чистоту URL-назв, то краще їх писати звичною для пошукових систем англійською мовою. Зробити це можна у SEO-налаштуваннях кожної сторінки/товару/колекції:

Змінити URL сторінки в Shopify магазині

Поштові сповіщення українською мовою

Поштові сповіщення в Shopify доступні на кількох десятках мов, але української серед них немає. Власник інтернет-магазину може перекласти їх, скориставшись одним із способів:

  1. Власноруч, перебравши шаблон кожного поштового сповіщення та замінивши там усі англійські фрази на українські.
  2. За допомогою додатку-перекладача, який ви можете вибрати в магазині додатків Shopify.

Проблема відсутності рідної мови у Shopify не нова. Жителі багатьох країн домагаються додання своєї мови, якщо не в інтерфейс платформи, то хоча б на сайт для відвідувачів своїх інтернет-магазинів.

Якщо ж у країні використовується одразу кілька мов або магазин торгує на ринках кількох країн, то багатомовність магазину має першочергове значення.

Вирішити цю проблему (додати до свого магазину нову мову) можна встановивши додаток. Це дозволяє легко керувати перекладом всього контенту магазину з одного місця, позбавляючи вас труднощів.

Мінуси використання додатків – додаткова плата за використання та «обтяження» коду сайту, що може призводити до невеликого збільшення часу завантаження сторінок.

Підсумок

Якщо ваша мета – створення Шопіфай-магазину для україномовних користувачів, і при цьому ви маєте базове знання англійської, то ви можете створити Shopify-магазин, не чекаючи офіційного додавання української мови на платформу.

Мовні труднощі, з якими ви зіткнетеся – керування магазином та листування з підтримкою додатків буде доступне лише англійською мовою.


Зміст